stylingclinics.nl

Zeilkleding tijdens de zomervakantie

De zomervakantie is inmiddels in heel Europa losgebarsten en menig vakantieganger gaat voor een vakantie op of aan het water. Je vakantie (gedeeltelijk) doorbrengen op een zeilboot wordt steeds populairder, zowel in Nederland als in het buitenland. Mocht je deze zomer ook heerlijk op een zeilboot vertoeven denk dan wel aan de juiste zeilkleding! Waar moet je op letten en waaruit bestaat een zeil outfit?

zeilkleding plaatje
Wat is je bestemming?

Er bestaat niet één perfecte soort zeil outfit. Zeilkleding in een koude omgeving moet aan andere eisen voldoen dan wanneer je naar een tropisch oord vertrekt. Je wilt het immers niet te warm of te koud hebben! Daarnaast is het tijdens een zonovergoten vakantie belangrijk dat de zeilkleding je beschermt tegen de UV straling van de zon. Als je reis naar Poolse gebieden leidt is het juist extra belangrijk dat je outfit je beschermt tegen de kou.
Eén eigenschap hebben praktisch alle soorten zeilkleding gemeen, namelijk dat ze waterafstotend én ademend zijn. Er zijn echter wel erg veel verschillen in kwaliteit, dus bedenk goed voor jezelf of je de zeilkleding voor een eenmalige vakantie of voor meerdere jaren aan gaat schaffen.

De verschillende lagen kleding

Grofweg kan je stellen dat een zeil outfit uit drie lagen bestaat.
De eerste laag zit rechtstreeks tegen de huid. Denk hierbij aan thermokleding of een polyester sportshirt, want het is belangrijk dat de kleding je warm houdt en goed vocht doorlaat. Je kan beter niet voor katoen kiezen, want katoen droogt moeilijk en dit geeft ongemak tijdens het dragen.
De tweede laag van de zeilkleding bestaat in principe uit een broek en een vest. Mocht je op zonnig, warm oord vertoeven is een vest wellicht overbodig. Qua broeken zijn er ook veel keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan de dikte van de stof en aan de verschillende soorten kwaliteit. Ook voor deze laag geldt dat je beter niet voor katoen kan kiezen.
Ten slotte zijn we bij de derde laag aanbeland. De zeilkleding uit deze laag bestaat uit het zeilpak dat vocht vanuit de andere lagen doorlaat en dat je beschermd tegen de weersomstandigheden.
Een belangrijke tip is om in de zeilboot, naast de juiste zeilkleding, altijd een zwem- of reddingsvest te dragen.

Bescherm hoofd en huid

Op het water is de kans op verbranden groot, dus smeer je goed in met zonnefactor en bescherm je hoofd eventueel met een pet. Vaar je in koude omstandigheden? Zet dan een isolerende muts op je hoofd om zo min mogelijk lichaamswarmte te verliezen. Binnen het zeilkleding assortiment is er ook een ruim aanbod aan hoofdbeschermers.

Mobiele versie afsluiten